OmniFocus

OmniFocus är enligt mitt sätt att se det världens bästa ToDo-lista. Men bäst för mig innebär inte nödvändigtvis bäst för dig. Därför ska jag förklara lite mer om hur OmniFocus fungerar.

Bara Apple

OmniFocus finns bara för Apples miljö. Den har olika versioner för MacOS och iOS vilket betyder att du behöver köpa OmniFocus två gånger, en för varje plattform. Men när du väl har gjort det så har du ett kanonverktyg.

Man måste investera tid.

För att bli bra på något så måste man lära sig det. OmniFocus tar ett tag att bli duktig på och det är det inte värt om du bara ska använda den för ett begränsat område.

Jag förstod inte riktigt värdet innan jag investerade i den engelskspråkiga kursen i OmniFocus från MacSparky.Den är också väl värd pengarna.

Bygger på GTD

OmniFocus bygger på Getting Things Done och även om det inte är ett krav att man använder sig av den metodiken för att använda OmniFocus så underlättar det nog.

Varför är OmniFocus så bra?

Några skäl till att jag tycker OmniFocus är bäst är följande:

  • Synkroniseringen fungerar riktigt bra mellan alla enheter.
  • Det finns etiketter (tags) som man kan använda för att kategorisera uppgifter.
  • Man kan lägga in återkommande uppgifter tex daglig rutin eller veckovis uppföljning.
  • Det går att skapa egna vyer så man ser bara det man vill, tex samtal inom ett visst projekt med en viss etikett.
  • Man kan sätta både start och stoppdatum för uppgifter.
  • Det går att ha projekt och aktiviteter i olika nivåer så att man har som projekt att dra in en affär hos en kund och sen en uppgift som är att följa upp ett besök hos denne kund. Denna uppgift kan sen delas in i underuppgifter för att göra det lättare att utföra. Och så vidare.