Kategorier
Livskvalitet

Välj ett jobb som passar dig

Jag jobbar hemifrån med att göra affärer. Jag är sällan på kontoret även om jag har en del resor. Att resa i jobbet är sällan optimalt när man har småbarn. Men att jobba hemifrån är en så stor fördel så för mig uppväger det. Det gör tex att jag kan

En bekant ville bosätta sig i en mindres stad i Sverige men ha en hög Stockholmslön. Som bekant är lönerna (och kostnaderna) högre i Stockholm än i mindre städer. Hans lösning var att medvetet söka jobb på större företag i Stockholm och sedan internt söka alla lediga jobb på den ort han ville flytta till.

En annan bekant behöver ibland kunna ta ledigt med kort varsel (för VAB) så då är det viktigt att ha ett jobb där det fungerar att göra det utan för stora störningar.

Ibland kan det vara bra att inte bara fundera på vad man vill jobba med utan också hur man ska få jobbet att passa in i privatlivet – särskilt om man vill kunna kombinera jobb och privatliv.

Kategorier
Livskvalitet

Kombination arbete och privatliv

Ofta pratar man om balans mellan arbete och privatliv (work-life balance). Jag anser det ofta vara mycket bättre att prata om kombination av arbete och privatliv (work life combination).

För många är det gamla synsättet fortfarande sant, när man har en fast arbetsplats där man knappt har möjlighet att tänka på privatlivet och samtidigt har svårt att göra någon form av jobb från någon annan plats. Tänk att du jobbar som truckförare på lager. Då är det nog fortfarande rätt att prata om balans mellan arbete och privatliv.

Men har du ett jobb som du i huvudsak kan sköta hemifrån så behöver det inte vara något motsatsförhållande. Du kan ringa och boka en läkartid under arbetstid och du kan kolla mailen på kvällen. Då är begreppet ”kombination mellan arbete och privatliv” en mycket bättre beskrivning än ”balans mellan arbete och privatliv”.

Fördelen med att använda kombination av arbete och privatliv är att det leder till lite andra tankesätt. Kan man till exempel bli mer produktivt om man tar en halvtimme av ”arbetstiden” för att uträtta ett ärende som skulle ha tagit två timmar om man gjort det på kvällen? Kan det gynna både privatliv och arbete om man arbetar på halvfart medan barnen är vakna och hemma från skolan och sen tar en timme koncentrerat arbete när resten av familjen sover? Kan man lyssna på ett jobbrelaterat föredrag medan man är på gymmet och på så vis bli mer produktiv?

Har man möjlighet så kan man ofta öka produktiviteten och kvaliteten i fritiden genom att se en kombination istället för att försöka balansera tiden.

Kategorier
Produktivitet

Varför ska du vara mer produktiv?

Jag får ibland frågan om varför man ska jobba på att bli mer och mer produktiv, håller vi inte redan på att jobba ihjäl oss?

Idag har vi ett samhälle där man antingen har för mycket jobb eller är arbetslös. Väldigt få upplever att de har precis lagom att göra. Jag som heltidsanställd, egen företagare, småbarnsförälder, produktivitetsnörd, träningsintresserad, socialt aktiv livsnjutare med intressen för att resa, testa nya grejer, umgås med folk, vara aktiv i sociala media, prova ny teknik, umgås med barnen etc funderar ibland på om inte enda sättet att få dagen att räcka till är att antingen sluta jobba eller att sluta sova. Men inget av det fungerar. 

Jag är helt övertygad om att det finns arbetslösa som tycker att de har så mycket att göra så de inte skulle hinna med ett jobb. Jag vet att det finns pensionärer som tycker så. Jag vet att många tycker att tiden inte räcker till och det egentligen oavsett hur mycket man har att göra. 

Det är just därför vi måste öka produktiviteten. Vi ska producera mer på kortare tid så vi får tid över att använda som vi vill – antingen till att producera ännu mer eller för att njuta mer. 

Kan man göra lika mycket på fyra timmar som andra gör på åtta timmar så kan man antingen få fyra timmar över till något annat eller att göra dubbelt så mycket. Det är upp till var och en vad man vill göra med den tid man sparar. 

Så ett skäl att öka produktiviteten är att vi ska få tid över. Ett annat skäl att öka produktiviteten är att minska stressen.

Det är inte mängden arbete som stressar oss, det är känslan av att sakna kontroll. Om du tar kontroll över vad du har att göra så du vet exakt vad du ska göra, åtminstone för att börja, vad som är viktigast etc så minskar stressen. Därför kan det vara mer stressande för en småföretagare, springvikarie eller arbetslös att bara vänta på att telefonen ska ringa än att aktivt själv jaga nästa möjlighet – trots risken att missa det samtal vi väntar på. 

Ett tredje skäl att vara produktiv är att kunna jobba i lugnare takt, ta pauser och må bättre medan vi producerar. Det är möjligt genom att planera sitt arbete.

Jag vet att inte alla kan styra sitt lönearbete. Nej men genom att ta kontroll över sitt hemarbete så är mycket vunnet. Jag vet också att någon där ute sitter och säger att: “det är inte så enkelt”. Nej kanske inte, men det går.